Pages

30. aprill 2011

Looduselamused Lahemaalt

Kes teist poleks kuulnud või käinud Sagadi mõisas, kus toimivad koos metsamuuseum, mõisa muuseum, looduskool, hotell ja restoran. Just see, et Sagadi mõisnike kunagisele rikkusele pani osaliselt aluse mets, viis kaudselt mindki paariks päevaks sinna, kuna osalesin ühel loodushariduse vahendamise koolitusel.

Ilus ilm, meeldiv seltskond, Lahemaa metsade ja meremüha, loodusrajad, armastuse sümbolina rajatud tiik, kevadine linnulaul, kaunid mõisakompleksid ... mis sa hing veel ihkad!
Järgnevalt jagan teiega mõningaid hetki, mida jäädvustasin mõisa lähiümbruses ning mõisa ja mere vahelistel laantel.
Mõnusa naudingu pakkus Altja jõe nõlvadel ja orus kulgev loodusrada, tutvustades sealseid elukooslusi.
Näha oli kobraste tegevusjälgi - kopratamme, kaldanõlva rajatud urge ja näritud puid.
Mind aga köitsid jällegi väiksemad tegelased
Sai käidud ka Altja neemel, kust oli näha, et meri polnud veel jääst vabanenud.
Madalas merevees uhkeldas 22,6 meetrise ümbermõõduga rändrahn, mil nimeks Altja titekivi ehk Altja suurkivi.
Rannarahvas teab rääkida, et kui sisemaa elanikele tõid lapsi kured, siis Altja küla lapsed olevat selle kivi tagant veest toodud. Seetõttu on kivi ka Titekiviks kutsutud.
Stressirohke argipäeva vastu ei aita mitte miski paremini kui tavapärasest rütmist välja astumine ja loodusega ühte hingamine.

6 kommentaari:

  1. Aitäh, Ringa! Väga kaunid kevadepildid ja kutsuv loodus, mis on siin sinu poolt jagatud. Kaunis aeg on kätte jõudnud ning mida kõike veel ees! .))

    VastaKustuta
  2. Kadestamist vääriv tore kevadine päevaretk on olnud!!! Tänud jagamast!!

    VastaKustuta
  3. Mõtlesin tükk aega, et Sagadi mõis, Altja jne ... ja ei pannud esimese hooga pilt kokku, et kus või mis... vaatasin suisa kaardilt järele, et kus see siis asub. Kõik need kohad on kuuldud ja kandid läbi rännatud, aga tundub mulle et need kohad on valge laiguna mu kaardil .. seega andsid idee tulevikuks :)

    VastaKustuta
  4. To Jüri:
    Just! Ega ma isegi ei kujutanud ette, et sellistesse paikadesse satun :)) Muidugi pean tõdema, et me olime seal suurema seltskonnaga...üksi ja vaikuses on see olemine hoopis midagi muud...

    VastaKustuta
  5. See kant on jah väga mõnus ja meelikosutav. Oandu loodusmatkarada (ma arvan miskipärast, et just sellel te seiklesite) - mis Altjalt mööda ja läbi kulgeb, on väga mõnus niisamagi tallata, rääkimata siis veel fotohuvilistest :) seal leidub loodus(foto)huvilisele palju põnevat ning minu teadmiste kohaselt ka mitu erinevat distantsipikkust :) Altja kaluriküla ainuüksi võtab juba mitu head aega jalutuskäiguks päevas ära :) Eriti kui veel kõrtsis üks kosutav eestipärane kõhutäis võtta ja pilte püüda. Ja Sagadi mõisakompleksis kulub rahulikus süvenevas tempos pea, et päevake :) Aga saab ka nobedamalt :)
    Ma olen üsna kindel, oma kogemustele tuginedes, et Sul oli väga tore aeg siinkandis :) Ma armastan isegi sealsetel radadel ikka aeg-ajalt luusida, koht pole kaugeltki veel täiesti tuttav, (sõltumata neist ohtratest külastustest), aga väga armas juba sellegipoolest :) Avatamist pakub ta igal korral :) Siit võiks, nagu Jürigi mainis, tulevikuks nii mõndagi ideed arendada ;)

    VastaKustuta
  6. Excellent work!!!!

    Salut, Francesc

    VastaKustuta